Amstel Tower

Public, Living, Working

Powerhouse Company’s innovative, hybrid design transforms a transient public transport hub into a lively mixed-use complex for living, working and leisure. Located beside Amsterdam Amstel Station, the new development comprises a 24-storey residential tower, a mid-rise podium for an international hotel and a landscaped ground level with retail and parking.


The project site, adjacent to Amstel Station


The maximum building height is 100 metres.

The maximum building volume is 21.500 cubic metres.

The program splits in 7500 sqm hotel and 13500 sqm residential.

We formed the residential program in a tower to maximise height and generate public space.

By rotating the tower, we minimise the noise from the railway and street.

The diamond geometry strengthen the image of the tower and minimise the shading on the surroundings.

The rounded corners give the tower a softer appearance in contrast with the rectilinear high-rise buildings of the surrounding.

The full-perimeter overhangs provide outdoor space, sunshading and noise protection for the apartments.

A station on the move

Site challenges

Amsterdam’s second-busiest transport hub, Amstel Station is developing into an exciting new district as part of a major infrastructure upgrade. The complexities of introducing a dynamic new public space and a residential function on the site included optimising the flow of travellers on the ground floor, minimising the building’s overshadowing and reducing impact of traffic noise for the new residents. The ambition was to create a soft, elegant building as a gentle contrast to the surrounding rectilinear high-rises.


Elevated to create underground parking, the new plaza connects the station to the tower and accommodates the new bus terminal.

The podium engages with the small-scale surroundings.


Making new connections

Urban character

The 105-metre-high tower and the wide podium each have a different urban character. Enriching Amsterdam’s skyline with its iconic silhouette, the tower appears slender when viewed from the historic city centre and from Wibautstraat, a major avenue and urban axis. Its profile then gradually unfolds eastwards. The low podium engages with the immediate small-scale surroundings and activates a new public plaza. After careful research and discussion with stakeholders, Powerhouse Company modelled the ground floor as a vibrant public space that is interwoven with the existing site networks.


Contemporary overhangs

Historic inspirations

The tower’s design takes inspiration from the rounded canopy of the 1930s Amstel Station designed by H.G.J. Schelling. The canopy is reinterpreted as full-perimeter overhangs across the podium and on each level of the tower. This creates visual coherence and provides outdoor space, sunshading and noise protection for the apartments. The tower’s rounded corners and asymmetrical shape limit overshadowing onto the neighbourhood and create an inviting, streamlined profile that perfectly complements its riverside surroundings.


Repeated across the podium and on each level of the tower, the canopies give visual coherence to the facade.


Residential tower—typical floor

  • Time span
    2013 –
  • Type
    Public, Living, Working
  • Status
    Under construction
  • Client
  • Location
    Amsterdam, the Netherlands
  • Size
  • Budget
  • Partner in charge
    Nanne de Ru, Paul Stavert
  • Project leader
    Paul Stavert
  • Team
    Nanne de Ru, Paul Stavert, Ard Jan Lootens, Erwin van Strien, Gert Ververs, Joppe Kusters, Max Tala Nossin, Mitchel Veloo, Nolly Vos, Stefan de Meijer, Alex Niemantsverdriet, Amber Peters, Helena Tse, Jeffrey Ouwens, Luca Piattelli, Luke Vermeulen, Máté Molnár, Maud Gossink, Murtada Al-Kaabi, Paul Rikken, Pim Haring, Ruben van der Spek, Undine Kimmel
  • Structural engineering
    IMd raadgevende ingenieurs
  • Installation engineering
    Adviesbureau Linssen
  • Contractor
    J.P. van Eesteren